StitchPoint - Was ist Tapisserie - 'Needlepoint in Basketweave'

TechniekenDiagonale 'Basketweave' op mono-stramien

 | STARTSEITE |     | SITEMAP | KONTAKT | WER & WAS | BESTELLINFO |
stitchpoint
Madame Primula
Apple Square
Rosi Rosa
Saintpaulia Blues
Booming Blooming
Little Fellows
 Alphabet Jam

 My Aunties Garden

 Carpe Diem

 Happiness

 Happy to Love You

 Because of You

De basketweave-methode is zonder meer de mooiste manier om kleine schuine steekjes op stramien te maken. Het resultaat is een goede dekking, een regelmatig oppervlak en (vanwege hoger garenverbruik) een duurzaam product. De basketweave-steek wordt in diagonale rijen geborduurd. Op de achterzijde ontstaat een mandvlechtpatroon van horizontale en verticale lange steken. Het is heel belangrijk dat de diagonale rijen beurtelings ópgaand en dan weer néérgaand worden uitgevoerd. Op deze pagina lees je hoe je op ieder plek de juiste richting kunt bepalen.

opgaand = horizontaal
Gaat de te maken steek over een horizontale kruising, dan wordt deze steek gemaakt met een horizontale naaldbeweging – zo wordt er een opgaande rij gevormd.
neergaand = verticaal
Gaat de te maken steek over een verticale kruising, dan wordt deze steek gemaakt met een verticale naaldbeweging – zo wordt er een neergaande rij gevormd.
Borduren in diagonale rijen
De bovenliggende weefseldraad op de te borduren kruising bepaalt de rijrichting: Op een horizontale kruising gaat de naald horizontaal door het canvas en er wordt een opgaande rij gevormd. Op een verticale kruising gaat de naald verticaal door het canvas en ontstaat de neergaande rij.

Richting veranderen
Alleen bij het wisselen van rijrichting gaat de naald schuin door het canvas. Dit is het geval aan de rand van het werk en aan de buitenranden van ieder kleurvlak. Hieronder zijn de verschillende keerpunten getekend.

 

Een rechte rechterkant maken . . .

. . . en door met opgaande rij.

Een rechte bovenkant maken . . .

. . . en door met neergaande rij.

Een rechte linkerkant maken . . .

. . . en door met neergaande rij.

Een rechte onderkant maken . . .

. . . en door met opgaande rij.